Főoldal | Regisztráció | Belépés | RSSHétfő, 06.01.2020, 5:54 PM

Üdvözöljük!

Menü
:o)
Google keresés

Iskolánk



  Abán az oktatás több száz éves múltra tekint vissza.1566-ban, Bárándon,a pálosok templomához tartozó iskolában kezdődött a tanítás. Még ugyan ebben az évben a reformátusok is alapítottak iskolát. Volt időszak,amikor a katolikusok és a reformátusok mellett a zsidók is is működtettek egyet. 

 

    A második világháborút követő változások eredményeként megszűnt Abán a felekezeti iskola és létrejött az abai Általános Iskola,mely jogelődje az Aba Sámuel Általános Iskolának. Iskolánk névadója a magyar történelem első választott királya,Aba Sámuel,aki - egyes források szerint - kötődött ehhez a vidékhez. . Székesfehérvár és Sárbogárd között félúton az Aba Sámuel Általános Iskola a térség legnagyobb iskolája. A tanulói létszám  évek óta folyamatosan nő. Székesfehérvárról és a szomszédos településekről is sokan költöznek Abára. A környékről 70 tanuló jár minden nap autóbusszal iskolánkba tanulni.  Jelenleg az oktatás az "új iskolában" - ahogy mi hívjuk - , és a Béke téren lévő két régebbi iskolaépületben folyik. Az "új iskola" sem annyira új,hiszen 1983-ban adták át.

 

    A nevelő-oktató munka öt területét "kiemelten" kezeljük:

Idegen nyelv oktatása Iskolánkban jelenleg a német és az angol nyelv tanulása közül választhatnak tanulóink. Az iskola 16 fős nyelvi laborral  rendelkezik.


Informatika oktatás:  Egy informatika szaktanterem áll rendelkezésre, 33 db számítógéppel,internet elérhetőséggel. célunk, hogy ne kerüljön ki az iskolából úgy tanuló,hogy nem rendelkezik megfelelő számítástechnikai alapismeretekkel. Harmadik osztálytól szakköri keretben, 6. osztálytól kezdő és haladó csoportban oktatja a tárgyat három nevelő. Mind az informatika oktatást,mind az idegen nyelv oktatását, mind pedig az iskolai munkát segítik azk a tanulói laptopok,melyeket pályázaton nyert iskolánk. 


Egészséges életmódra nevelés,sport:  Az egészséges életmódra nevelés szerves része az osztályfőnöki órák anyagának. A Soros Alapítvány szervezésében az iskola pedagógusai elvégeztek egy egészségnevelési programot. A sport az egyik legsikeresebb területünk.


Honismeret:  Nevelő-oktató munkánkban kiemelt figyelmet fordítunk a lakóhelyünk és közvetlen környezetének,hagyományainak megismerésére,a haza iránti szeretet felébresztésére,a különböző világnézetű emberek cselekvő együttélésének gyakoroltatására.


Természet és környezetvédelem:  Elméleti, gyakorlati tudnivalókkal ismertetjük meg tanulóinkat.  A kiemelt területek élén programmenedzserek állnak,akik összefogják és irányítják a munkát.


Iskolánkban:

>>Informatika oktatás már harmadik osztálytól

>>Egy informatika szakterem (33 gép)

>>tanulói laptopok (TIOP 1.1.1. keretében)

>>1985 óta megoldott a rászoruló tanulók gyógytestnevelés oktatása

>>1992 óta tanulóink úszás oktatásban vesznek rész

>>fiú labdarúgóink és lány kézilabdásaink évek óta meghatározó szerepet játszanak a megye        sportéletében

>>magas szinten működik a Diákönkormányzat és vezető szerve a Szenátus. Havi rendszerességgel        szerveznek Igazlátó Napot.

>>Iskolánk az Apáczai Kiadó bázisiskolája

>>Iskolánk a Pannon Egyetemmel együttműködési megállapodást kötött, így főiskolai-egyetemi        gyakorlóhelyként is működünk.

>>Az Aba Sámuel Általános Iskola térségi szerepet is ellát,vezetője a Sárvíz Iskolaszövetségnek.

 

Jelmondatunk változatlan:

"Az iskola dolga...
Az iskola megtaníttassa velünk,hogyan kell tanulni,
hogy felkeltse a tanulás iránti étvágyat,
hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka örömére
és az alkotás izgalmára,
Hogy megtanítsa szeretni,amit csinálunk,
és hogy segítsen megtalálni azt, amit szeretünk csinálni."      \Szent-Györgyi Albert\


Naptár
keresés a honlapon
Block title

Copyright MyCorp © 2020
Ingyenes honlapszerkesztő - uCoz